Almedalsveckan
Telefon: 0498-26 93 10
E-post: almedalsveckan@gotland.se

Telefontid helgfri måndag-fredag
klockan 09.00-12.00 samt 13.00-15.00

Almedalsveckans spelregler

Almedalsveckan är den demokratiska mötesplatsen för alla. En magisk plats för dialog, utbyte och oväntade möten som bidrar till att utveckla vårt samhälle. 

En arena för en demokratisk mötesplats innebär att vi alla har ett ansvar att visa respekt för varandra. Genom öppenhet, tillgänglighet och ömsesidig respekt skapas den unika Almedalsandan. Almedalsveckans demokratiska spelregler fokuserar på mötet mellan dig och den du möter.

Gott samtalsklimat

Ett gott samtalsklimat präglas av ömsesidig respekt och utesluter att vi förnedrar, hånar eller skrämmer varandra. Alla har rätt att tala.

Öppet sinne

Genom att lyssna, ta in, diskutera och argumentera kan vi givetvis påverka andra. Men vi måste även vara beredda att påverkas och våga förändras.

Aktivt lyssnande

Att vara en god lyssnare är viktigt i en demokrati. Genom att lyssna kan vi förstå andra och kanske omvärdera oss själva och våra egna ståndpunkter. Det bidrar till genomtänkta åsikter.

Genomtänkta argument

När vi argumenterar gör vi det med väl genomtänkta argument. Vi gör det med syftet att förklara och skapa förståelse. Vi använder inte härskartekniker utan strävar efter att göra det lättare för andra att förstå vår åsikt.

Fokus på åsikter

Kom ihåg att det är åsikter vi diskuterar. Det finns ingen anledning att bli arg på dem som inte tycker som vi – det är själva poängen med demokrati.

Hitta direkt